Altea mellan hav och berg

Altea mellan hav och berg

Altea är en liten stad belägen vid de södra sluttningarna av Sierra Bernia, mellan Valencia och Alicante mitt på Spaniens östra kust “Costa Blanca”. Dess historia går tillbaka till fenicierna men har också varit bebott av bland annat romare, greker och araber. Det sägs att grekerna gav Altea dess namn vilket betyder “Jag helar” och namngav floden Algar “Hälsofloden”. Det finns kvar kvarter i de gamla stadsdelarna som härstammar från medeltiden. Att vandra upp genom de smala slingrande kullerstens belagda gatorna i Gamla stan är som balsam för kropp och själ. Den ligger på slutningen från strandpromenaden upp till kyrkan med den blåa kupolen. På de vita husen klättrar bouganvillas, och andra underbara växter, i olika färger. Altea på Costa Blanca har en äkta genuin atmosfär. Det vackra läget i en dalgång vid floden Algars utlopp i Medelhavet, skyddad av höga berg i norr och väster, gjorde redan på 1950-talet Altea till en attraktiv vallfärdsort för många nordeuropeiska turister och konstnärer. Man hittade inspirerande motiv bland gammal bebyggelse, underbar natur, prunkande odlingar, växlande jordfärger och det alldeles speciella ljuset som sägs finnas här.

 

Gårdsbild Calle de la Salud

Gårdsbild Calle de la Salud

Altea kallas av en del för konstnärernas huvudstad på Costa Blanca och Medelhavets juvel. Kärt barn har många namn. En del andra platser längs Costa Blanca-kusten har översvämmats av gruppturism med därtill hörande höghus och ohejdad exploatering. Altea har dock bevarat sin karaktär, och mer och mer profilerat sig som en kulturell motvikt. Intresset för konst och musik odlas i trakten. Bella Artes – ett relativt nystartat universitet – och ett nybyggt konserthus, Palau de Altea är en del av kulturprofilen.

Alteas stränder är vita och vackra och består till största delen av småsten.

Alteas stränder är vita och vackra och består till största delen av småsten.

Benidorm med sina nöjesfält, enorma höghus och sandstränder ligger endast 8 km söderut. Närmaste flygplats är Alicante och ligger ca 60 km söderut. Därifrån går direkt buss till Benidorm till en kostnad av ca 10 Euro. Från Benidorm tar du dig lätt vidare med lokalbuss eller taxi. Väl framme i Altea är det lätt att göra dagsutflykter med hjälp av Costa Blanca Express – ett smalsmårigt tåg mellan Alicante och Denia.